Oturulan evlerde tadilat ve renovasyon yapıldığı durumlarda veya yeni inşaatlar da yerden ısıtma sistemi yaptırmak isteyen kullanıcılara kolaylık sunan bu teknik özellikle zemini hiç yükseltmemesi sebebiyle tercih sebebi olabilmektedir.Mevcut beton zeminin veya fayans, mermer v.b. kaplamalar olsa dahi tüm zeminlere , özel oluk açma makinalarımız ile boruların oturacağı kanlları açarak yerden ısıtma sistemi uyguluyoruz. Böylelikle mahal yüksekliğiniz herhangi bir kayba uğramamaktadır.
Bu sistemde oluk açma ve boru uygulaması yapıldıktan sonra üzerine şap dökülmeden direkt olarak parke, fayans v.b. uygulamalar yapılabileceği için mahallerde harçlı inşaat çıkmayacağından hızlı bir şekilde sistemi tamamlamak mümkündür.Borudan sonra döşenecek kaplama malzemeleri ile yerden ısıtma borusu arasında herhangi bir şap katmanı olmayacağından çok hızlı bir tepki süresi ile yerden ısıtma sisteminin rejme girmesi mümkün olup ,klasik yerden ısıtma sistemlerine göre daha hızlı ısınma sağlanmaktadır.
Sert bir yüzey tarafından çevrelenen boruların, şap dökülen ısıtma tekniğine kıyasla oluşabilecek işçilik hatalarına ve sonucundaki kırılma ve ezilmelere karşı bariz avantajları bulunmaktadır.Sistemi ısı transferi yönünden değerlendirdiğimizde 22 derece ortam sıcaklığı ve 45 derece giriş su sıcaklığı şartlarında parke zeminler için 117W/m2, fayans ve mermer gibi taş zeminler içinde 150W/m2 ısı transferi gerçekleştirebilmekteyiz. Bu ısı transfer oranı soğuk illerimizde cam alanı fazla oda ve mahallerin ısıtılmasında yeterli bir değerdir.
Isınma, insanların sağlıklı ve konforlu bir şekilde yaşaması için önemli bir faktördür. Isınmayı gerçekleştirebilmek için çeşitli araç gereçler kullanırız. Teknolojinin gelişmesi ile de doğal olarak ısınma yöntemleri de gelişmekte. Bunlardan en konforlu, verimli ve de maliyetine oranla memnun kalınan sistemlerden biri olan alttan ısıtmanın bir yönteminden bahsedeceğiz.
Oluk Açma Yöntemi Nedir?
Oluk açma yöntemi, şap altında yerleştirilmiş olan yerden ısıtma sistemlerinin bizzat bakımında kullanılan bir ısıtma yöntemidir. Yerden ısıtma sistemleri genellikle beton şap üzerine yerleştirilen boru ağlarından oluşmaktadır. Bu borulara sıcak su veya elektrikli ısıtma kablosuyla ısı sağlanır.
Oluk açma yöntemine bakacak olursak , mevcut şap üzerindeki boru ağının erişiminin zorluk seviyesini azaltmak için kullanılmaktadır. Yerden ısıtma sistemi zamanla kullanım, iklim koşulları veya diğer etkenlerle iç kısmı tıkanabilmektedir veya sorunlar yaşanabilir doğal bir getiri olarak. Bu durumlarda, sistemdeki sorunlu bölgelere erişmek veyahutta bakım yapmak için şapın üzerinde oluklar açılır.Bu yöntem kısaca oluk açma yöntemi olarak adlandırılır.
Gelin oluk açma yönteminin aşamalarına bir bakalım :
Sorunlu bölgeler belirlenir : Muhakkak yerden ısıtma sistemindeki sorunlar tespit edilir ve de bu bölgeler ısıtma veriminin halihazırda düşmüş olduğu ya da hiç çalışmayan bölgeler olabilir.
Oluklar açılır : Ardından belirlenmiş olan bu bölgelere oluklar açılır. Oluklar, genellikle bir kesme tekerleği veya el aletleri yardımıyla şapın yüzeyine kesilir.
Oluklar temizlenir : Açılmış olan oluklardan şapın iç kısmına ulaşılır. Bu kısımda temizlik işlemini yapmak ve oluklari temizlemek için çeşitli işlemler gerçekleştirilir. Ardından ise ısıtma borularına ulaşılır.
Oluklar kapatılır :Bakım işlemlerinin tamamlanmasının ardından oluklar kapatılır. Bunun için genellikle şapın üzerine yeni bir beton tabakası dökülür ya da yüzey düzgünleştirilebilir.
Oluk açma yöntemi, yerden ısıtma sisteminin bakımının yapılması için bir geçici çözümdür. Bu yöntem, sorunlu bölgelere erişimi sağlamak maksadı ile kullanılabilir ve daha sonra oluklar kapatılarak sistem eski haline getirilir. Ancak, yerden ısıtma sisteminde sürekli sorunlar yaşıyorsanız veya sistemde daha geniş çaplı değişiklikler yapmak istiyorsanız, uzman bir ısıtma ve tesisat mühendisine danışmanız büyük önem teşkil etmektedir.